infoni.15-11-04FYSIIKAN LAITOS
INFONI NRO MDCCCLXI
4.11.2015

FL/HIP:n seminaari to 5.11. klo 10.15, Physicum A315, David Daverio (Université de Genève, Sveitsi): "Large scale structure formation within a general relativistic framework".

FL/HIP:n seminaari ti 10.11. klo 10.15, Physicum A315, David Salek (Universiteit van Amsterdam): "Dark matter (and dark mediators) at the LHC".

Kosmologian seminaari ke 11.11. klo 14.15, Physicum A315, Matti Heikinheimo: "Dark matter self-interactions via collisionless shocks in cluster mergers".

Matemaattisen fysiikan seminaari ke 11.11. klo 14, Exactum D123, Antti Kemppainen: "Full Möbius invariance of conformal loop ensembles".

Tähtitieteen seminaari pe 6.11. klo 10.15, Physicum D117, Nigul Ospert (Aalto): "Time series analysis of solar and stellar data. Case study: young solar analogue LQ Hya".

OPETTAJAT JA TUTKIJAT: VUODEN 2015 RAPORTOINTIOHJEET / TEACHERS AND RESEARCHERS: REPORTING THE YEAR 2015
Suomeksi: https://flamma.helsinki.fi/fi/tuhat/tutkimus2015
In English: https://flamma.helsinki.fi/en/HY278240/research2015

TEEMAILTA - YLEINEN SUHTEELLISUUSTEORIA 100 VUOTTA
10.11.2015 klo 16:15-20:00, Teemailta: Yleinen suhteellisuusteoria 100 v. Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, 1. kerros Sali 104. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tilaisuuden järjestää Luonnonfilosofian seura.

16:15 Prof. Tapio Markkanen: Mitä tähdet kertoivat? Tähtitiede ja tieto maailmankaikkeudesta yleisen  suhteellisuusteorian synnyn aikaan. Vuosisatojen aikana tähtitieteen tehtävä oli ollut selvittää, kuinka taivaankappaleet liikkuvat. Tieto aineen rakenteesta ja aineen ja säteilyn vuorovaikutuksesta teki 1900-luvun alussa mahdolliseksi kysyä, miten maailmankaikkeus ja sen osat ovat rakentuneet. Sen myötä myös maailmankaikkeuden kokonaiskehityksen pohtiminen tuli ajankohtaiseksi.

17:10 Dos. Hannu Kurki-Suonio: Yleisen suhteellisuusteorian synty ja sisältö. Pyrin kuvailemaan ymmärrettävästi, mistä yleisessä suhteellisuusteoriassa on kysymys (ja mistä siinä ei ole kysymys). Yleinen suhteellisuusteoria on Albert Einsteinin luomus, mutta kaikki Einsteinin pohdiskelu ei päätynyt sellaisenaan lopulliseen teoriaan.  Yleisen suhteellisuusteorian perusajatus on, että gravitaatio on perimmäiseltä luonteeltaan geometriaa. Painovoima ei ole todellinen voima, vaan näennäisvoima, jonka todellinen selitys on aika-avaruuden kaarevuus. Kerron myös joistakin klassisista ja moderneista yleisen suhteellisuusteorian testeistä.

18:00    Kahvitauko

18:20 TkT Tuomo Suntola: Entä, jos Einsteinilla olisi ollut käytössään tämän päivän instrumentit, havainnot ja tiedot? Suhteellisuusteoriat konstruoitiin suhteellisuusperiaatteen ja ekvivalenssiperiaatteen pohjalta siten, että luonnonlait näkyisivät samanlaisina kaikissa liike- ja gravitaatiotiloissa. Testattavia luonnonlakeja olivat Newtonin liikelait, Maxwell’in yhtälöt ja interferenssiperiaatteella mitattu valon nopeus. Kaukoavaruus oletettiin yleisesti staattiseksi, atomien rakennetta eikä atomikelloja tunnettu. Mitä uusia näkökulmia nykyinen tietämys antaa perussuureiden hahmottamiseen ja määrittelyyn? Onko avaruuden geometria syy gravitaatioon vai seuraus gravitaatiosta? Vaikuttavatko liike ja gravitaatio aikaan vai atomikellon ominaistaajuuteen?

19:15 Keskustelu suhteellisuusteoriasta ja sen merkityksestä todellisuuskuvamme perustana

STIPENDEJÄ TUTKIMUKSEEN YHDYSVALLOISSA / FULBRIGHT-TECHNOLOGY INDUSTRIES OF FINLAND GRANT
FULBRIGHT CENTERIN E-TIEDOTE 28.10.2015

Stipendi teknologia-alojen kehitystä tukevaan tohtorintutkinnon jälkeiseen tutkimukseen Yhdysvalloissa

Fulbright-Technology Industries of Finland Grant -stipendiohjelman tavoitteena on vahvistaa suomalaista huippuosaamista ja edistää elinkeinoelämän uudistumista pitkäjänteisesti. Stipendin kautta suomalaiset tutkijat saavat mahdollisuuden rakentaa monialaista huippuosaamista sekä kykyä kehittää teknologiaan perustuvia ratkaisuja. Tavoitteena voi esimerkiksi olla tuoda Suomeen kansainvälisesti johtavaa, alan uusinta osaamista tai rakentaa pitkäjänteinen yhteistyösuhde yhdysvaltalaiseen huippututkimusryhmään.

·         Tohtoritutkinnon jälkeinen 8-12kk tutkimusvierailu yhdysvaltalaisessa yliopistossa tai tutkimuslaitoksessa nuorille tutkijoille (alle neljä vuotta väittelystä).

·         Myönnettävä stipendi enimmillään 36 000 USD.

·         Tietoa Fulbright-Technology Industries of Finland Grants -stipendeistä: www.fulbright.fi/fi/stipendit-tohtorintutkinnon-jalkeiseen-tutkimukseen-ja-luennointiin/fulbright-technology-industries

·         Hakuaika päättyy 14.12.2015 klo 10.00.

Lisätietoa stipendistä:

Sonja Kuosmanen, Ohjelmakoordinaattori
Sonja.Kuosmanen@Fulbright.fi
Puh./Tel. +358 44 5535 275

Fulbright-Technology Industries of Finland Grant

With the Fulbright-Technology Industries of Finland Grant, Finnish researchers can visit the United States to create new lasting collaboration or bring new knowledge and insight into academic research. The grant supports projects in a variety of academic disciplines that support the development of the Finnish technology industry.

·         The grant enables a research visit to the United States for 8-12 months for postdoctoral researchers who have completed their PhD less than four years ago

·         The grant is up to 36 000 USD.

·         More information about Fulbright-Technology Industries of Finland Grants (in Finnish): www.fulbright.fi/fi/stipendit-tohtorintutkinnon-jalkeiseen-tutkimukseen-ja-luennointiin/fulbright-technology-industries

·         Application deadline is December 14, 2015, 10:00 a.m.

For more information, please contact:

Sonja Kuosmanen, Program Coordinator
Sonja.Kuosmanen@Fulbright.fi