infoni.15-12-16FYSIIKAN LAITOS
INFONI NRO MDCCCLXVII
16.12.2015

FL/HIP:n seminaari to 17.12. klo 10.15, Physicum A315, Martin Krššák  (Universidade Estadual Paulista, São Paulo, Brasilia): "Teleparallel gravity and the role of inertia in theories of gravity".

FL/HIP:n seminaari pe 18.12. klo 10.15, Physicum A315, Ville Keränen (Oxford): "Thermalization in the AdS/CFT duality".

MUISTUTUS JOULUKAHVEISTA / REMINDER OF CHRISTMAS COFFEE
***
KUTSU

Tervetuloa Fysiikan laitoksen perinteiseen joulukahvitilaisuuteen maanantaina 21.12.2015 klo 13.

Aloitamme auditoriossa D101 katsauksella vuoden 2015 tapahtumiin ja jatkamme kahvitilaisuudella Physicumin aulassa.

Hyvää joulun odotusta ja onnea vuodelle 2016!

Hannu Koskinen
Fysiikan laitoksen johtaja
***

Reminder of Christmas coffee -event on Next Monday 21.12.2015, 1pm, at the auditorium D101 and the main lobby of Physicum, Welcome!

KAMPUKSEN KAIRAREIKÄ
Kumpulan kampukselle kairattiin 370 m syvä kairareikä joulukuun alussa. Reikä on kiinteän maan geotieteilijöiden yhteinen ponnistus kehittää kampuksen infrastruktuuria. Reikäpaikka sijaitsee fysiikan laitoksen aerosolimaston luona kalliolla. Kairauksen urakoi Suomen Malmi Oy. Reikä valmistui 8. joulukuuta ja siitä saatiin jatkuva, hyvälaatuinen, 50 mm halkaisijainen kairasydännäyte. Kairauksen valmistuttua urakoitsija teki reiästä edustavan valikoiman geofysikaalisia mittauksia, mm. kallion sähkönjohtavuudesta, magneettisuudesta, akustisista ominaisuuksista ja reiän lämpötilasta. Lisäksi reikä kuvattiin skannaamalla sekä optisesti että akustisesti. Kampusreiän avulla on saatu näyte- ja mittausaineisto, jota hyödynnetään kiinteän maan geofysiikan ja geologian opetuksessa vielä pitkään. Reikä jää käyttökuntoon ja siinä voidaan tehdä lisää erilaisia mittauksia ja seurantoja. Kampusreikähanketta rahoittavat matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, fysiikan laitos, geotieteiden ja maantieteen laitos sekä kemian laitos.

Vuodenvaihteen jälkeen aloitetaan näytteiden ja aineistojen tutkimus. Kampusreikähankkeessa tehdään useita geologian ja geofysiikan graduja.

Ks. myös tiedote tiedekunnan sivuilta: http://www.helsinki.fi/ml/ajankohtaista/2015/2015kairaus.html

Lisätietoja: Ilmo Kukkonen, ilmo.kukkonen@helsinki.fi (fysiikan laitos), Emilia Koivisto, emilia.koivisto@helsinki.fi ( geotieteiden ja maantieteen laitos)

KUMPULAN KIINTEISTÖJEN AUKIOLOAJAT JOULUNAIKANA / OPENING HOURS AT KUMPULA DURING CHRISTMAS
Kumpulan kampuksen kiinteistöt ovat avoinna arkipäivisin viikoilla 52, 53 ja 1 klo 7.45–15.00. Tiedekunnan kanslia on joululomalla 21.12.2015–6.1.2016.
Tiedekunnan kanslian uudet aukioloajat 7.1.2016 alkaen ovat ma–to klo 12–15 tai sopimuksen mukaan. Perjantaisin kanslia on suljettu.

The buildings of Faculty of Science on Kumpula Campus are open on weekdays during weeks 52, 53 and 1 from 7:45 to 15:00. During public holidays the buildings are closed. The Faculty Office is on Christmas holiday from 21.12.2015 to 6.1.2016. As of 7 January 2016, The Faculty Office is open Mon­–­Thu from 12 to 15 or by prior agreement. On Fridays the Faculty Office is closed.

LUONNONTIETEELLISEN TUTKIJAKOULUN JOHTAJA VAIHTUU
Luonnontieteellisen tutkijakoulun johtaja vaihtuu professori Paula Eerolan irtisanouduttua tehtävästä 1.1.2016 lähtien.

Rehtori on nimennyt professori Kai Nordlundin toimimaan Luonnontieteellisen tutkijakoulun johtajana toimikauden 1.1.2014 - 31.12.2017 loppuun.

INFONIN TOIMITUS TOIVOTTAA HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA!