infoni.16-09-07FYSIIKAN LAITOS
INFONI NRO MDCCCXCII
7.9.2016

Ilmakehätieteen opiskelijaseminaari ma 12.9. klo 14.15, Physicum E207, Surakshya Gaire: "Distribution of Black Carbon in Northern Europe and the Arctic, and the relations with Climate Forcing and Air Quality".

Kosmologian seminaari ke 14.9. klo 14.15, Physicum A315, Aleksei Golovnev (Pietarin valtionyliopisto): "Conformal and disformal relations in extended models of gravity".

Kosmologian seminaari to 15.9. klo 14.15, Physicum A311, Henrik Nersisyan (Universität Heidelberg, Saksa): "Non-local cosmology".

Tähtitieteen seminaari pe 9.9. klo 10.15, Physicum D112, Joonas Herranen: "Dynamics of interstellar dust particles in electromagnetic radiation fields".

Ghassem Gozaliasl väittelee to 22.9. klo 12 Chemicumin salissa A129 aiheesta "Formation of the bright central galaxies in massive haloes". Vastaväittäjänä on professori Chris Collins (Liverpool John Moores University, Iso-Britannia), ja kustoksena on professori Alexis Finoguenov.

FYSIIKAN LAITOKSEN LAITOSKOKOUS / DEPARTMENT MEETING OF THE DEPARTMENT OF PHYSICS
Keskiviikkona 14.9.2016 kello 12:00-14:00, A129, Chemicum
Wednesday 14 September, 2016 at 12:00-14:00 in A129, Chemicum.

Note, items 4 and 5 will be presented in English. In item 5 some of the main points of the action plan 2017-2020 (item 6) are brought up.

Esityslista / Agenda

1. Kokouksen avaus
2. Esityslistan hyväksyminen
3. Todetaan puheenjohtaja, valitaan sihteeri ja pöytäkirjantarkastajat
4. Katsaus laitoksen toimintaan / Review of the events at the Department
5. Vuoden 2017 näkymiä / Prospects for 2017
6. Laitoksen toimeenpanosuunnitelman 2017-2020 käsittely
7. Muita asioita / AOB
8. Kokouksen päättäminen

Tervetuloa / Welcome

Laitoksen johtaja / Head of Department Hannu Koskinen

PROFESSORI KAARLE HÄMERILLE ARVOSTETTU AEROSOLIALAN PALKINTO
Aerosolitutkimuksen kansainvälinen kattojärjestö IARA, International Aerosol Research Assembly, on myöntänyt professori Kaarle Hämerille arvostetun palkintonsa International Aerosol Fellow Award 2016. Se myönnetään ansioista tutkimuksessa, teknologiassa, koulutuksessa ja palvelussa alan hyväksi. Hämeri tunnetaan erityisesti aerosolifysiikan, kaupunki-ilman ja ilmanlaadun sekä sisäilman alan tutkimuksesta.

Tarkemmin linkistä https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/professori-kaarle-hameri-sai-aerosolialan-arvostetun-palkinnon

Fysiikan laitos onnittelee!

ACADEMY DEADLINE APPROACHING - GET YOUR GRANT APPLICATION MENTORED!
Dear Research Community of the Kumpula Campus,

this is to remind you again that it is time to start preparing applications to the Acadamy of Finland and possibly to some other financers.

The mentoring and peer-reviewing procedure of the external funding applications within Faculty of Science will be continued in 2016. The process and internal dead-lines are described here - take a look:

It is important, in particular if you do not have much experience of successful applications, that you get your application mentored as follows:
- Contact immediately your department head and tell that you plan to apply
- Find two mentors (experienced researchers who are willing to coach you)
- Get feedback on your draft application from your mentors
- Revise your plan and submit it.

In recent rounds of Academy applications Kumpula didn't perform too well. There is space for improvement!

We need more and better written applications.
- A poor part of applications is often the description of the state-of-the-art and how your research will advance it.
- Pay attention to a clear presentation of the novelty of your research on general level (Why was this not done before?), not only to technical detail.
- Remember that writing a good application takes time!

Yours,

--Esko

Esko Ukkonen
Professor and Vice-Dean (Research) of Faculty of Science