infoni.16-10-12FYSIIKAN LAITOS
INFONI NRO MDCCCXCVI
12.10.2016

FL/HIP:n seminaari ti 18.10. klo 10.15, Physicum A315, Carlos Hoyos (Oviedo, Espanja): "Towards a simpler description of holographic nuclear matter".

FL/HIP:n seminaari ti 25.10. klo 10.15, Physicum A315, Luca Visinelli (Tukholma): "Axion cosmology".

Materiaalifysiikan seminaari to 13.10. klo 14.15, Exactum DK116, Richard Smith (Laurentian University, Ontario, Kanada): "Airborne electromagnetic methods and their application to mineral and water exploration". Kahvitarjoilu alkaen klo 14.00.

Tähtitieteen seminaari pe 14.10. klo 10.15, Physicum D112, Till Sawala: "Shaken and stirred: The Milky Way's dark substructures".

Tähtitieteen seminaari pe 21.10. klo 10.15, Physicum D112, Michael West (Lowell Observatory, USA): "Galaxy birth, death and reincarnation".

Aneliya Karadzhinova väittelee pe 21.10. klo 12 Exactumin salissa CK112 aiheesta "Development of quality assurance methods for particle detectors". Vastaväittäjänä on professori Anders Oskarsson (Lunds universitet, Ruotsi), ja kustoksena on professori Paula Eerola.

PROFESSUURI / APULAISPROFESSUURI:  KOKEELLINEN ALKEISHIUKKASFYSIIKKA
Fysiikan laitos hakee fysiikan professoria tai apulaisprofessoria. Tehtävän ala on kokeellinen alkeishiukkasfysiikka. Tehtävä voidaan täyttää pysyvään työsuhteeseen professorina tai apulaisprofessorin määräaikaisena tehtävänä (tenure track-vakinaistamispolku, joka muodostuu kahdesta 3 – 5 vuoden mittaisesta portaasta) hakijan ansioiden ja uravaiheen perusteella.

Tarkemmat tiedot hakuilmoituksessa, linkki:

PROFESSOR / ASSISTANT PROFESSOR:  EXPERIMENTAL PARTICLE PHYSICS
The Department of Physics invites applications for a professor or assistant/associate professor. The field of the position is experimental particle physics. The successful applicant may be appointed to a permanent professorship or a fixed-term associate/assistant professorship (tenure track system consisting of two stages, each 3 – 5 years), depending on his or her qualifications and career stage.

Details of the available position: https://www.helsinki.fi/en/open-positions/professor-assistant-professor-experimental-particle-physics

TEKES CALL "NEW KNOWLEDGE AND BUSINESS FROM RESEARCH IDEAS"
The next Call (1/2017) for the Tekes’ funding instrument ”New knowledge and business from research ideas” will be opened in the beginning of year 2017, and the deadline for submitting applications will be in the first half of March. Researchers wishing to apply for funding in this Call have to participate in a specific training organized together by Research Services of the University and Helsinki Innovation Services (HIS). Deadline for registration for the training is November 30.

The training supports and helps researchers in the process of composing applications, provides invaluable insights about the funding instrument and the common pitfalls, and fundamentally increases the chances of getting funding. More information available at Flamma, at https://flamma.helsinki.fi/en/TEKES/HY306815.

AVOIN TIEDE / OPEN SCIENCE IN THE DEPARTMENT OF PHYSICS
All personnel in the Department are cordially invited to event

"Open Science in the Department of Physics”

Open Science is prominently included in the Department and University strategies, and is starting to be a key requirement of many research funders. This event is intended to give information on the current situation and Open Science in general and to collect information on the current status of the research groups within the Department.

Tuesday 25.10. from 13-15 in Physicum E204

Agenda:

Opening words, Department Strategy on Open Science  (Hannu Koskinen)

Open science:
        What, why and how?                (Ari Asmi, Dept. of Physics)
        Strategy of the University         (Eeva Nyrövaara, U. Helsinki central administration)
        Services in the University         (Mari Elisa Kuusniemi, U. Helsinki Library)

Discussion:
        What are the current status in the different Divisions of the Department? Discipline based differences and services?
        How to take Open Science into account in teaching and research?
        Are there services we need - not available yet?

INFONI EI ILMESTY 19.10.2016